cilt

23 August 10, Monday @ 10:21

Yaklaşık 12-13 sene evvel, annemin yazdığı bir kitabın bilgisayarda dizilmesine yardımcı olurken, klasik cildin bölümlerini ve isimlerini anlatan bir grafik çizmiştim. Çizim yeteneğim sıfır olduğu ve düz çizgi olmayan kısımları Amiga'nın baba programı Deluxe Paint ile piksel piksel yerleştirerek çizdiğim için bazı yamuklukları olan bir grafik oldu.

orjinal cilt grafiği

Resme dikkatli bakarsanız, bazı okların ortalanmamış olduğunu ve şemsenin sağ ve sol uçlarının hizalı olmadığını görebilirsiniz. Bu kitap Haziran 1998 de, İş Bankası Kültür Yayınları'ndan, Türk Cilt Sanatı adıyla yayımlandı.

Yıllar sonra Dr. Hasan Özönder'in Ansiklopedik Hat ve Tezhip Sanatları Deyimleri, Terimleri Sözlüğü adlı 2003 yılında yayımlanmış kitabını gördüm. Alanında ilk ve tek olduğu, tüm telifinin yazara ait olduğu iddiasındaki bu kitap ilginç şekilde bolca copy-paste içeriyordu :) Hatta tanıdık bir de grafik vardı :)

kopya cilt grafiği

Bunu çok önemsemedik. Daha sonra Dr. Abdulkadir Yılmaz'ın Türk Kitap Sanatları Tabir ve Istılahatları adlı 2004 yılında yayımlanan kitabında da gene o grafik çıkmasın mı :)

kopya cilt grafiği 2

Açıkçası bu yamuk çizimi yaratıp yaymış olmaktan rahatsızım. Modern teknolojinin imkanlarıyla (bkz: Inkscape), yamukluklarını düzeltip SVG formatında yeniden çizdim. Gelecek yazarlar buradan alıp kullanırsa bir ilerleme kaydedilmiş olur en azından :)

koray löker

23 August 10, Monday @ 10:59 :))))))))))))))))))))))))

cartman

23 August 10, Monday @ 11:18 Hahah süper :) Artık düzgün halini kopyalarlar(!) umarım.

Onur YALAZI

23 August 10, Monday @ 11:44 İntihal yapıyorsanız da bir düzeltin değil mi :)

Burak Sezer

23 August 10, Monday @ 17:28 hahaha harika, kopyala yapıştırcılar her yerde aynı demek ki.

s

23 August 10, Monday @ 22:11 nefismis. ama svg surumunde de semse hizasiz olsa ya, imza gibi.

ref

04 September 10, Saturday @ 21:26 Hahahah, ama bir dakika, kullandığın deluxe paint orjinal miydi bakiim?! :) Sene 98 olduğuna göre çok çok zor, o zaman gitti telif elden :)

ref

04 September 10, Saturday @ 21:29 ehueheh, haa şimdi o kullandığın korsan deluxe paint'i kullananlar nasıl hissediyor anladın dii mi :)

Post a comment

Text: