Arrrrrrr-Ge
23 October 07, Tuesday @ 01:50 "Plan yada Pilav değil, Pilon istiyoruz."- Eski bir Protoss atasözü
Serbülent'in Hayali Yazılımcılar ve Faik'in Yurdum ArGesi yazılarını bir arada ele almak lazım. Neden şirketler ar-ge yapmaz, ve neden şirketleri buna özendirme girişimleri hep vergi indirimi ve karşılıksız para verme basitliğinde kalır.
Ya da önce dünyada neler oluyor ona bakalım. Üç gün sonra Kaliforniya'daki eski bir hava üssünde DARPA Urban Challenge yarı finalleri yapılacak. Birinciye 2 milyon $ ödüllü bu yarışmada amaç, normal bir şehir ortamında tüm trafik kurallarına uyarak, ve yoldaki diğer araçlarla çarpışmadan, 60 millik bir parkurda belirtilen noktalara gidecek, otonom bir araba yapmak.
Şehir ortamı ve trafik bu sene eklenen kurallar. Çölde yapılan ve hiç bir arabanın tamamlayamadığı 2004 yarışı ve beş arabanın tamamladığı 2005 yarışından sonra, yeni bir mücadele sunuyor. Yarı finale kalan takımlar arasında Austin, Caltech, Stanford, MIT, Princeton gibi bir dizi üniversite ile çeşitli öğrenci grupları da göze çarpıyor.
Her iyi Civilization oyuncusu bilir ki, hangi teknolojiyi araştırmayı seçeceğiniz uygarlığınızın batması veya çıkmasını belirler. Genişleyebileceğiniz karasal alan bittiğinde elinizde denizcilik bilgileri yoksa, barutu keşfetmiş bile olsanız, tıkanmaya başlamışsınız demektir.
DARPA bu yarışmaları belki 20 yıl sonrasının otonom savaş araçları vizyonuna ulaşmak için finanse ediyor.
Bu örneği bırakıp genele bakarsak, Ar-Ge güdüm projelerinde benim gördüğüm dört ortak nokta var. 1) İleri bir zamana yönelik bir vizyon ve buna giden iyi planlanmış adımlar, 2) Firmalara rastgele destek vermeye çalışmak değil, onların üretecekleri şeylere talip olarak arz-talep dengesiyle yapılan destek, 3) Özellikle üniversite ve öğrencileri üretime ve girişimciliğe çekmek, 4) Mali gücüyle para kazanan seri üretim firmalarından ziyade (ki maalesef yazılım firmalarının inanılmayacak bir çoğunluğu aslında bu grupta), yeni bilimsel gelişmeler sağlayan ve bunları üretime de taşıyabilen firmaları özendirmek.
Her ufkun ötesini görmeye çalışanın cebinde 3.2 milyar $ bütçe olmayabilir, ama önünü görebilmek için de para gerekmiyor.