bahar geliyor bahar
26 April 07, Thursday @ 10:45 Pardus için akıllı kart paketlerini yapar ve test ederken, önceden pek bilmediğim bu konuyla ilgili epey not tutmuştum. Bunları bir düzene sokup şöyle bir akıllı kart nedir belgesi haline getirdim, artık kimin işine yararsa.PiSi için hazırladığımız sandbox modülümüz catbox nihayet kullanılır hale geldi. Paket inşa edilirken, inşa dizini dışına çıkmasını engelleyen bu özellik, paket hatalarını yakalamak bakımından oldukça gerekliydi.
Belgesinde anlatılan bazı nedenler yüzünden fakeroot yada Gentoo sandbox bize pek uygun değildi. Modülü yazarken basitmiş gibi görünen, başka bir sürece ait bir yol (path) dizisinin, gerçekte nereyi gösterdiğini bulmanın ne kadar karmaşık bir problem olduğunu öğrendim :) Sembolik linkler, garip sistem çağrısı davranışları, /proc/self gibi çok özel dosyalar vb derken ortalık iyice karıştı. Neyseki her çıkan hataya ve özel duruma önce birer test kodu yazarak gidiyordum. Eski hataların tekrar ortaya çıkmasını önleyen bu tekniği ne kadar övsem az.
Sandbox özelliğini kullanmak isteyen geliştiricilerimiz, Pardus 2007 deposundan catbox paketini kurup, /usr/lib/pardus/pisi altında, yakında PiSi'ye de girecek olan bu yamayı uygulayarak deneyebilirler.
Yamadan görebileceğiniz gibi, birçok autoconf (yada autocrap :) paketi /usr/lib/cf* gibi absürd yerlere dosya yazıyor inşa sırasında. Qt derleme süreci de ev dizinindeki plugin dosyasını kitlemek istiyor illa ki.
Pardus'a yapılan yaz stajı başvurularında yaygın olarak gördüğüm eğilim, öğrencilerin CV ve başvuru metinlerinde, stajın çok dışında kalan konularda (ata binmek, keman çalmak, hayat hikayesi, vb) fazla bilgi verirken, ne üzerinde çalışmak istediklerinden çok az bahsetmiş olmalarıydı. Konu listesindeki bir işin yapılıp getirilmesini beklemiyorum tabi, o zaman stajın anlamı kalmıyor :) ama en azından yazılan şeylerin incelenip, üzerinde yarım günlük bir çalışmayla biraz fikir yürütülmesi düz bir CV den yada okul notlarından çok daha anlamlı olurdu. Bu şekilde başvuran az sayıdaki stajyerin hemen hepsini kabul ettik.
Milli takımımız ise Robocup German Open 2007 de dört ayaklı kategorisinde dördüncü olmuşlar. Kendilerini kutluyorum.
Son olarak yarın saat 10:30 da, Sakarya Üniversitesi Esentepe kampüsünde, Python vakfına yeni müritler katmaya çalışacağım der, bu uzun yazıyı burada keserim...