pardusun nasırlı pençeleri...

07 October 05, Friday @ 18:35 Evet, oldukça uzayan bir çalışma döneminden sonra rootfs 0.1'i çıkardık. İki önemli getirimiz var, ilki artık altyapımız tamamen yerine oturduğuna göre uygulamalara yönelik geliştirmelere devam edebileceğiz, ve güncellemelerimiz bu altyapımız ile kolayca oluşturulacak ve kullanıcılara ulaşacak. Bu aynı zamanda düzenli ve hızlı bir şekilde yeni versiyonlar çıkarmaya devam edeceğimiz ve kalite kontrol tamam dediğinde pardus 1.0'ı ortalığa salabileceğimiz anlamına geliyor.

İkinci getiri ise, artık her şey yerli yerine oturduğuna göre, katkıcılarımızla daha fazla ilgilenebilir, belgelere gereken ilgiyi gösterip, ekosistemimizi genişletebiliriz.

Peki tüm bu harcanan emek ve zamana değdi mi? Pisiye baktığımda çok güzel bazı özellikler görüyorum.

* Üzerine kolayca araç yazılabiliyor! Burda kısmen python kullanmamızın, kısmen de paket metadatası ile paketi derlemek için verilecek komutları güzelce ayrı tutmamızın payı var.

* Çok temiz ve kısa! Tüm özellikleri bittiğinde bile kolayca maintain edilebilen, ve anlaşılabilen bir kod olacak. Ayrıca tek tek her parçasını, yada tümünü birer modül gibi kendi programlarınızda kullanmanız mümkün. Paket araçları yazmak işten bile değil.

* Paket hazırlamak çok kolay! Burda Çağlar'ın gentoo tecrübesiyle hazırladığı kapsamlı actions api'nin, sık yapılan işleri düzgün biçimde pisi'ye yaptırmamızın, ve tabi derleme betiklerinde gene python kullanmamızın ciddi payı var.

* Dosya adlarını URI olarak alabilmek, metadata içinde değişik dillere (ilerde değişik mimarilere de) destek (salak rpm spec'ten gelen description'ı gettext'e veriyor, elinizde tüm paketlerin çevrilmiş po dosyası olacak ki işe yarasın), subversion üzerinde paket geliştirme, binary paket kuruyor olmasına rağmen, çok kolay biçimde kod çekip derleyip kurabilme vs gibi pek çok ufak özelliği var.

Debian'ın saçma ad-hoc data formatları, portage'ın binlerce satırlık shell hackleri, rpm'in yetersiz dependency sistemi vs tarih oldu artık :)

Çomar henüz yapılandırma işlerini pisinin üzerinden almak (pisinin basitliğinin bir diğer nedeni) ve kullanıcıya root parolasıyla vs uğraştırmadan bir takım ayarlarını yaptırmakla yetiniyor, oldukça faydalı olacağına inandığımız network yapılandırma modülü ise dağınık halde hazır. Yakında onu da toparlayıp koyacağız. Çomar da ilerde uzaktan yapılandırma, ayar kurtarma ve taşıma, vs gibi işlevlerine başlayınca ortalığı *sarsacak* bir pardus'a hazır olun!

Post a comment

Text: